Викладачі ЧНУ взяли участь у роботі Комісії з журналістської етики

У Києві відбулась науково-практична конференція під назвою «Місія і вплив органів саморегулювання журналістів України: сучасний стан і перспективи».

У ній взяли участь викладачі Харківського, Ужгородського, Запорізького та Чернівецького університетів, а також журналісти регіональних видань.

У рамках конференції було проведено три дискусійних блоки, які стосувались дотримання європейських стандартів в українському медійному середовищі та роботи Комісії з журналістської етики. Учасники заходу обговорили низку важливих проблем, зокрема, можливості для зменшення державного регулювання медіа, особливо з боку Нацради, НЕК, судів та водночас збільшення довіри до журналістів у громадян. Особливо гострим виявилось питання щодо впливу власників на редакційну політику видання, концентрації та непрозорості медіа-власності, зв'язку між рекламними відділами та контентом, умовами оприлюднення піар-матеріалів тощо.

Перед присутніми виступили закордонні гості — координатор проектів ОБСЄ з питань свободи слова Аделін Улен і представник Британської Комісії зі скарг на пресу професор Роберт Пінкер. Вони висловили свої міркування про необхідність впровадження законів з метою регулювання мас-медійної діяльності у демократичному суспільстві, а також існування самоцензури як важливого чинника, здатного забезпечити персональну відповідальність журналіста. Під час конференції було оприлюднено результати роботи закордонних комісій з питань журналістської етики, найтиповіші проблеми, з якими споживачі ЗМІ звертаються до судів, потенційні шляхи розвитку мас-медійних технологій тощо.

Найцікавішим виявився блок з проблем журналістської освіти, участь в якому взяли педагоги як столичного Інституту журналістики, так і запрошені колеги з інших міст. Присутні обговорили зміни у навчальному плані, які стосуються курсу «Журналістська етика», вимоги до викладачів і студентів та ін. Дискусійним залишилося питання щодо курсу, на якому читається ця дисципліна. Так, наразі з четвертого, «Журналістську етику» перенесли на перший курс, що, на думку деяких учених, не відповідає рівню підготовки до його сприйняття самими студентами. Через це доведеться докласти ще багато зусиль для оптимізації навчального процесу в усіх українських вишах, які забезпечують викладання цієї дисципліни.

У рамках конференції також відбулось засідання Комісії з журналістської етики, на якому затверджено її новий склад на чолі з дійсним головою, головним редактором тижневика «Дзеркало тижня» Володимиром Мостовим.
Фото з сайту газети «Новий час» (м. Херсон).

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте