Читаймо, друзі!

Сьогодні влаштувала собі маленьке книжкове свято. Пройшлася усіма центральними книгарнями Чернівців. Знайшла багацько цікавих книг з PR'у та журналістики (навіть не сподівалась, що в нас такі продаються). До того ж, за цілком адекватними цінами! 
В одній із книгарень почула розмову двох дівчат 16-18 років, одна з яких тримала в руках книгу «Дівчина з тату дракона».
— Ой, та це ж кіно таке є!, — каже перша. — Ти бачила?
— Так, але книга мені більше сподобалась, — відповідає друга.
— Тоді я обов'язково почитаю. А ти що більше любиш: читати книги чи дивитись фільми?
— Звісно, читати книги! А ти?
— Я також.
І, слухаючи їхній діалог, я подумала: «ЗА ТАКУ МОЛОДЬ МОЖНА БУТИ СПОКІЙНОЮ». 

17 коментарів

Катерина Вілігорська
Молодь дійсно є інтелектуальна, певний прошрок, і книжки читає і клатчі з книжок робить.
Лілія Шутяк
На жаль, таких меншість. Чи я помиляюсь?
Катерина Вілігорська
Важко сказати, але мабуть ти права)
Святослав Вишинський
Читати книги недостатньо. Слід конкретизувати, що саме читається — більша частина написаного не варта бути прочитаною.
Катерина Вілігорська
Згідна, але є ще й частина, яка взагалі нічого не читає. А вже читаючих далі можна розподіляти: хто і що читає.
Iрина Данчук
дозвольте зауважити, що розвиток літературного смаку а також критичності поглядів розвивається саме так — через прочитання певного відсотку гарної та не вельми літератури
Анатолій Кримський
Мій син коли був маленький і не вмів читати, теж робив клатчі с книжок. Одного разу навіть з мого паспорту зробив клатча на всю кімнату. А зараз клатчі з книжок робить лише мій собака. Ну нічого, підросте, навчиться читати і забуде цю звичку.
Хоча деякі книжки лише на клатчі і годяться.
Марта Мельник
я чула, що в шкільній програмі «Фауста» і «Божественну комедію» планують замінити Гаррі Поттером…
як на мене, то це сумно!
я не маю нічого проти юного чарівника.
але я просто порівнюю людей, які в свій час читали класичні твори, а потім бралися до Поттера, і тих, які зі «свіжою головою»… зовсім інші в них погляди, судження і тп.
коротше кажучи, я — проти!
краще поєднувати вічне з сучасним (ми поки не знаємо, наскільки воно вічне)…

ПРИЄДНАЮСЯ ДО ВАС І СКАЖУ, ЩО ТЕЖ ДУЖЕ ПОВАЖАЮ МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ, ЯКІ ЧИТАЮТЬ.
Лілія Шутяк
З достовірних джерел знаю, що в шкільній програмі «Фауста» і «Божественну комедію» справді планують замінити «Гаррі Поттером». Шкода цих дітей. Не читала і не збираюсь читати Гаррі Поттера. Краще серйозно візьмусь за нову книгу есеїстики Сашка Бойченка «Мої серед чужих». А то ніяк не дочитаю:(
Марта Мельник
я читала, ще в дитинстві. але прочитала перші 4 книги, а потім переросла.
взагалі я нічого не маю проти нього. захоплююча казка!
але не як обов«язкове читання!!!
краще залишити його для позакласного, щоб діти ще щось крім програми читали. більше користі буде.
я дивлюся на одну знайому. вона за все життя прочитала тільки всі книги про Гаррі Поттера. в школі тільки хрестоматію (самі розумієте..)
ну, не хочу нічого поганого про неї сказати. хороша дівчинка, але, коли вона починає „мудрувати“, стає сумно…
Володимир Карагяур
Ліля в нашій школі він був би Гаррі ПоРтером…
Лілія Шутяк
І не кажи, Володю:)))
Маріанна Антонюк
Заради справедливості: з Гарі Поттером учні познайомляться у 6 класі, а «Фауста» викинули з програми 9-го. Не треба порівнювати непорівнюване і протиставляти те, що зовсім не потребує протиставлення. «Колобок» чи «Курочка Ряба» теж не відзначаються глибиною, але ж це не привід НЕ читати їх малюкам-дошкільнятам :) А все решта — да, Табачнік «жжот нє па-дєцкі»…
Iрина Данчук
звичайно, порівнювати Гарріка із Фаустом не варто, але всеж… А чи думали ви над тим, як здатні діти сприймати літературу, де потрібне розумміня, певний життєвий та літературний досвід у сприйняті? До прикладу — чи ви дійсно впевненні що дитина 14-16 років зрозуміє і відчує все, що хотів передати Є. Хемінгуей у книзі «По кому б»є звін".
Захищати зомбування дітей я не маю мети, але частенько відбувається таке, що читаючи в дитинстві ті книги, які майже не зрозумілі, але на них ПОТРІБНО витратити час ми відбиваємо охоту до читання в майбутньому
Маріанна Антонюк
знову ж таки спірно… Бо багато з того, що хоча б не переглянуто в школі, не буде прочитано ніколи. Тут велике питання і велика потреба в адекватних вчителях.
Iрина Данчук
із власного досвіду суджу — «переглянуті» книги не осідають, також більшу частину шкільної програми читала вже далеко за 20. І Гете сприймався вже з насолодою))). У кожної людини є певні ступені розвитку — фізичного, психічного та емоційного. Сюди варто також додати розвитот художньо-образного розуміння аллегорій та сприймання суб"єктивного погляду автора
Михайло Шморгун
Згоден з Іріною… Як можна читати «Маленького принца»,… казку про втрачене дитинство — у старших класах? До літератури треба «приходити», а не споживати її нерозуміючи… Потера — хай читають, а до Фауста хай доходять… (До речі — зробити твори типу Фауста закритими для шкільної програми — прекрасна ідея, нарешті його почнуть читати… )
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте