Дереш, якого я втратила


Для нас, покоління пізніх вісімдесятих, сучасна українська література на тлі усіх тих шкільних класиків з примітивними віршиками про любов до України та вишитих рушничків, була ковтком свіжого повітря. Той, кому зараз трохи за 20, розуміє, що я маю на увазі. Дістати новий роман Андруховича у місцевих книгарнях було майже неможливо, а ті, кому це вдавалося, були справжніми неформалами! Якщо ти не читав Іздрика чи Карпу, коли тобі було 17-18, значить ти був останнім ботаном і ніхто з прогресивної молоді не хотів з тобою мати справу. Пригадую, у нашій школі найпопулярнішою книгою в 11 класі був «Культ» Любка Дереша. Ми передавали її з рук в руки, виписували цитати і потім наповнювали ними свої твори з української та зарубіжної літератур, чим приводили вчительок у, що називається, «тихий ужас» (фрази, ясна річ, були не про вишиті рушнички, а про те, що хвилює підлітків найбільше – секс, наркотики і rock'n'roll).

 
З тих пір минуло майже десять років. І ось вчора я потрапляю на літературний вечір Любка Дереша, де він презентує свій новий роман «Голова Якова». Сидячи у зручному мякому кріслі та попиваючи сік, перше, що я усвідомлюю, це… нудота! Так-так, у традиційному сартрівському розумінні! Мене дивує рівень запитань публіки на кшталт «ваш улюблений письменник» чи «як ви почали писати» (бо яке питання може бути попсовішим??? О, я знаю: «як вам вдалося видати першу книжку?»). Але справжній шок у мене стався від відповідей Дереша… Склалося враження, що автор так і залишився 17-літній хлопчиком з підлітковим світоглядом, незважаючи на всі його спроби продемонструвати свою дорослість.

Що ж змусило мене замислитись? Наприклад, те, що ми з Дерешем практично однолітки. І, думаю, він перечитав не набагато менше художньої та філософської літератури, ніж, наприклад, я чи будь-хто з нашого покоління. То невже після цього всього можна НЕ змінитись??? Невже можна НЕ подорослішати? Як можна нести суцільний «дєтскій лєпєт» і відповідати на запитання так, ніби тобі й досі 17? Зізнаюсь, деякі факти дорослості все ж можна було помітити: коли Любко говорив про те, що тема сексу його, як у підлітковому віці, більше не цікавить (одружився ж хлопака, слава Богу!), що він захопився дзеном і тепер проповідує вільне від наркотиків, цигарок та кави життя тощо. Та й здався він мені більш самозаглибленим і врівноваженим. Але знову ж таки: користуючись популярністю серед студентів 1-3 курсу, Дереш зовсім нецікавий його одноліткам. Можливо, я мала ілюзії, що побачу сформованого письменника, книги якого свого часу не тримались купи через постійне перечитування і передавання з рук в руки? Навіть, якщо такі й були, то тепер їх нема.

Учорашній вечір був надзвичайно корисним. Тепер я зрозуміла, чому Камю, Селінджер, Гемінгвей, Ремарк, Кізі завжди залишатимуться класиками. Бо є проблеми, які для кожного покоління залишаються актуальними. І є письменники, які гостро відчувають настрої суспільства та вміють майстерно їх зобразити. А є автори, які ніколи не виростуть зі своїх штанців, не позбудуться підліткових комплексів, не навчаться писати про щось інше, окрім полюцій і першого сексуального досвіду. Хоча, може, їм цього і не треба.

16 коментарів

Святослав Вишинський
Технічна ремарка: в мережі «ВКурсі» модернізовано панель поширення інформації через соціальні сервіси («В Контакте», «Facebook», «Google+», «Twitter», «LinkedIn») та електронну пошту. На прикладі посту Лілії Шутяк або ін. записів пропонуємо тестувати кнопки — кожне поширення через кнопку підіймає показник Вашої «Сили» в блогосфері.
Святослав Вишинський
N.B. На даний момент поширення працює в alpha-версії. Можливі «баги». Як і обіцяли на зустрічі блогерів, пізніше система буде поєднана з рейтинговою і становитиме одну із форм мережевої взаємодії.
Олег Тудан
Как хорошо все-таки, что я не читал в 17-18 лет ни Карпу, ни Дереша. В 18 лет я, по-моему вообще ничего не читал — у меня были дела намного интереснее, забористее, андреналинастее.

Вся эта «прогрессивная» молодежь, воспитанная на всем этом сучукрлите (хотя на данный момент он уже не «суч»), выросла и превратилась в обычную реакционную массу. Никакие «sex, drugs and rock'n'roll» из этих книг не способны повлиять на читателя в перспективе, так как абсолютно лишены чего-то такого, что есть у настоящих писателей.
Михайло Шморгун
За Дереша заступлюсь… Ви перебільшуєте у своїй критиці…
Лілія Шутяк
У кожного свої смаки.
Володимир Карагяур
Міша ти там не був. І сьогодні тебе немає на зустрічі.І тому цитую людину яка сидить поруч «Shut up!»
Михайло Шморгун
Дереш наше всьо… А Ви до нього на зустріч прийшли, щоб поганьбити його, за його творчисть (чи просто тихенько там сидите) та за те що Ви виросли, а він ні?.. Ой вей!
Я вибирав між Дерешом і «мстітєлями»… І як завжди зробив правильний вибір...)))))
Лілія Шутяк
Не думаю, що «Дереш — наше всьо». Можливо, колись його творчість і була мені цікавою, та й роль його у формуванні молоді ніхто не заперечує. Але, Михайле, головний месідж цього поста в іншому — кожен автор ПОВИНЕН дорослішати, змінюватися (якщо Вам не подобається це слово). Тільки тоді він буде цікавим різним поколінням читачів. Застій для письменника — смерть!
Олег Тудан
Заступитесь в таком случае также и за поколение, из которого выросло великое в количестве Ничто, которое, как вы утверждаете, «смогло сделать революцию», но не умеющее жить после бунта.

Поколение, переполненное какими-то безликими Борхес, безобразными стихами и пошлыми музыкальными вкусами, навеянный всегда позавчерашней модой американских «слакеров» и индибэндов.

Михайло Шморгун
Заступлюсь… Бо за «великою кількістю Нічто» є люди, які заслуговоють на повагу. Вони не закрилися у «Свій мірок», продовжують бути прикладом, але Вам їх імена навряд чи щось скажуть. В Сторожинці це Жан, Київ — Юра Бін, Вася «Совість», Інеса інші ( це особисто для мене авторитети ), Чернівці — не коментую, принципово… Їх повсякденне життя — «картина маслом», олдскул. ЦЕ — неможливо скопіювати чи повторити… Ви, судячи за все, не любите «більшість», але це (хз) незовсім правильно… Саме більшість показує ту дорогу, яку не варто в житті вибирати. А ображатись на більшість, так само глупо, як ображатись на асфальтоукладуючий каток (субєктивно...).
Михайло Шморгун
АААА… перечитав, усвідомив…
Заступатись, за асфальтоукладуючий каток так само тупо, як і його критикувати… Так шо Ви скоріше праві, чим я неправ…
Володимир Карагяур
Мені Дереш здався таким собі дійсно 17річним хлопчиком але у тілі 27річного. Він сам сказав про те що він ще дуже сильно піддається впливу як підліток. Можливо він просто ще себе шукає, як 17річний і нажаль ще шукатиме довго. Покоління 17-18річних він вже переріс для них залишились старі його книжки, але до нового ще не доріс, навіть скоріше ще не дійшов. Просто надіюсь що він пройде шлях і знайде себе, і тоді Ліля зможе повернути собі його неповторного дорослого і саме дерешівського Дереша. Сьогодні Крістіна говорила що Люббко їй нагадує дуже сильно Коельо — такого собі українського Коельо. Мені не сподобалось це порівняння бо Коельо — це знову все про все і в той самий час ні про що конкретно…
Олег Тудан
Несмотря на то, что Коэльо откровенный графоман, паразитирующий на популярных для любого общества темах (такой себе Вуди Аллен от литературы, с разницей только, что Вуди еще и заимствует чужие идеи), жизнь у него достаточно насыщенная — бродяжничество, неоднократный отдых в дурдоме, тюрьма, пытки, вещества, увлечение Кроули и прочие милые вещи. Так что сравнение с мальчиком, который ревностно бережет свое сознание от любого внешнего влияния, не корректно.
ElGringo Petrytskyi
А я вважаю, що Дереш виріс і він не є підлітком. Це вже освічена людина + я так зрозумів він захопився страшенно східними практиками, про що свідчить книга Голова Якова. Перша частина книга — це новий Дереш, якого читатч ще не зустрічав, а друга частина це вже старіший Дереш, той що відомий кожному, хто читав його попередні творіння.І не потрібно сперечатись чи виріс письменник. Безперечно що так. Він працював над новою книгою довгий період.І судити чи виріс він чи ні, неможливо за змістом якоїсь незрозуміло критичної статті, крім того питання були надзвичайно типові для чернівецької публіки, я взагалі не розумію знов ж таки повторююсь судити автора за однією суб'єктивною думкою когось. Це абсурд.
Лілія Шутяк
А ніхто і не судить автора «за однією суб'єктивною думкою когось». Просто цей ХТОСЬ наважився написати те, що відчув під час презентації Дереша. У нас же демократія, свобода слова. То чому Ви, наприклад, взяли і не написали свій пост про цього автора? А ХТОСЬ спонукав читачів, принаймні вкурсі, до дискусії та низки інших публікацій про Дереша. Як на мене (людину, яка не має жодного стосунку до журналістики чи літератури), то саме це і можна вважати журналістським успіхом — коли твій матеріал не пройшов повз увагу читачів. Коли його прочитали, лайкнули, прокоментували. Тому дякую Вам, шановний ElGringo Petrytskyi!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте