Гамлет. Перевтілення

24-25 травня у Чернівецькому театрі ім. О. Кобилянської гастролював Львівський Національний драматичний театр ім. М. Заньковецької. На розсуд буковинської публіки гості привезли виставу «Гамлет у гострому соусі», поставлену за п'єсою італійського драматурга і комедіографа Альдо Ніколаї. Режисер вистави — Вадим Сікорський, добре знаний в Україні своїми постановками (у його творчому доробку — понад три десятки робіт, серед яких найвідоміші: «Небилиці про Івана», «Професіонал», «Загадкові варіації»).

Дія комедії розгортається на кухні данського замку серед численних горщиків, тарілок, каструль та іншого начиння. У центрі вистави — славетний кухар Фроггі та його сім'я: дружина Кеті й дочка Інга. Про усе, що трапляються з Гамлетом, Офелією, Клавдієм, Полонієм, королевою та іншими шекспірівськими героями глядач дізнається або зі слів самих персонажів, які випадково потрапляють на кухню, або з пліток.

«Гамлет у гострому соусі» надзвичайно захоплює і щиро смішить. Особливо варто відзначити відмінну гру акторів, яким просто ідеально вдалося передати шекспірівські характери! І нехай ці образи зазнають разючих трансформацій: Гамлет полюбляє солодке, королева не проти вихилити чарку, Горацій — ласий до кухаревої дочки Інги, Офелія топиться, рятуючи петрушку, яка розсипалась по воді… Але все одно вони зацікавлюють, чарують, розважають. Режисеру вдалося знайти ідеальну межу між іронією, вульгарністю та інтригою.

Проте був того вечора один мінус, на якому закцентував увагу і мій колега. Це — публіка в залі. Не перестаєш дивуватися, до чого у нас невиховані люди. Пригадуєте, із появою телебачення було популярно говорити про смерть театру? Так само, як нині ТБ відсувають на другий план у час тотального поширення Інтернету. Так-от, театр сьогодні, на щастя, нікуди не зник. Справа тут радше у сприйнятті глядачів. І декому однозначно варто частіше залишатися вдома біля телевізора.  

Фото газети «День»






 

4 коментарі

Юрій Чорней
Це був перший випадок, коли саме холодність зали не дозволила вповні насолодитися виставою. Щойно я вловлював настрій, міркував над поясненням кухаря, який пояснив, що Гамлет так любить солодке — бо ріс без любові, як змушений був відволікатися: і то як не на чиєсь щарудіння, перемовляння, то взагалі на мобільний дзвінок. ЖАХ! А що казати про акторів! Грати у таких умовах просто нестерпно. Колега, який ходив на виставу в четвер, і знову прийшов у п«ятницю. Погодився, що п»ятнича публіка була холоднішою. У четвер зала значно краще реагувала на дійство. А твір непростий, просто так, без відповідного настрою, його не оціниш. Це не Том Стоппард з його «Розенкранц та Гільденстерн мертві». Тут зовсім інше трактування подій і образів. Дуже соромно за співгромадян, які так зганьбили Чернівці в очах львівян. Про зіпсовану зустріч з виставою годі й казати. За таких обставин інколи думаю, що добре коли до театру ходить мало людей. Хоча на це часто нарікають. Деякі постановки наших акторів проходять за меншої кількості глядачів, зате яка теплота в залі, який чудовий настрій на душі. А тут публіка все зіпсувала. Як кажуть — ні собі, ні людям.
Володимир Карагяур
Я в перший вечір не був в захваті від гри Гамлета (Вася, натуральний).
Вікторія Яшан
а на мою думку, вистава була чудова
Лілія Шутяк
Ні, та мені вистава також сподобалась! Надзвичайно!!!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте