Пауль Целан та Ольга Кобилянська побачать світ у серії «Меридіан серця»

Чернівецьке видавництво «Книги-ХХІ» готує до друку дві нові книги — вибрану прозу «Valse mélancolique» Ольги Кобилянської та поетичну збірку Пауля Целана «Мак і пам'ять». Їхня презентація відбудеться у рамках Лейпцизького книжкового ярмарку 14-17 березня 2013 року.

«Valse mélancolique» Ольги Кобилянської (німецькою мовою) з'являється до 150-річчя з дня народження письменниці. Книга містить оповідання, нариси та есе авторки, які свого часу публікувалися в різних німецькомовних друкованих органах, проте сьогодні є майже недоступними. Вперше з 1901 року, коли у Німеччині з'явилися її «Kleinrussische Novellen» («Малоруські новели»), ці тексти можна знову прочитати у вигляді книжки.

Поетична збірка Пауля Целана «Мак і пам'ять» (1952) знаменувала собою поворотний пункт повоєнної німецької лірики й стала символом «поезії після Аушвіцу». З неї «Книги — ХХІ» розпочинає публікацію повного зібрання віршів поета. Це буде двомовне (німецько-українське) видання поезії Целана окремими збірками, як вони історично з'являлися за життя автора (а останні з них навіть посмертно). Перевага такої видавничої стратегії полягає в тому, що читач матиме змогу простежити за внутрішньою еволюцією поета від збірки до збірки, зміною світовідчуття, філософських векторів та естетичних орієнтирів.

У співпраці з перекладачем і науковцем Петром РИХЛОМ видавництво планує щорічно публікувати по одній-дві книги з тим, щоб до 2020 року, коли відзначатиметься сторіччя з дня народження Целана, мати повний корпус його віршів українською мовою.
  

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте